dijous, 16 de febrer del 2012

Carlos Sordo - PUERTAS AL MAR

Carlos Sordo - La vida diària dels palestins sota l’ocupació i l’apartheid. (divendres 24 de febrer de 2012: de 10,30 a 11’30) i PUERTAS AL MAR (de 16 a 18’30)

Carlos Sordo és un periodista i documentalista, que resideix a Palestina, que ens explicarà la situació social, econòmica i política dels territoris palestins que viuen sota les constants imposicions israelianes. Enginyer de professió, ha treballat durant varis anys en investigació aplicada a països del Sud global en camps relacionat amb l'energia solar, biogàs i aigua. Ha tingut experiència vivint en diferents zones de conflicte, com Sierra Leona o Palestina, on ha viscut els últims 3 anys (1 a Gaza). Treballa actualment com activista polític a la Vall del Jordà palestí, i com a cooperant per a l'organització SEBA (instal·lació de sistemes rurals en pobles de l'àrea C palestina).

També podrem veure el documental de “Puertas al Mar” publicat per Nacho García, Inés Grocin, Anxela Iglesias i Carlos Sordo el 2011, el qual ens parla dels pescadors palestins de la Franja de Gaza que veuen com l'àrea de treball se'ls va reduint cada cop més. Els seus vaixells van i venen junt a la costa, pescant el poc que troben en unes aigües altament contaminades. Guanyant-se la vida entre límits canviants, que l'exèrcit israelià imposa a base de trets de foc real. “S'han posat portes al mar”, malgrat que segons l'establert al 1994 en el marc dels Acords d'Oslo, per l'Organització per a l'Alliberació de Palestina i Israel, els pescadors palestins estan legalment autoritzats a endinsar-se fins a 20 milles nàutiques en les aigües front a la franja de Gaza. Les autoritats israelianes reduïren aquesta àrea a 12 milles coincidint amb la retirada unilateral d'Israel de la Franja de Gaza el 2005. El bloqueig al que està sotmesa la franja des de la victòria en les eleccions de Hamas, el 2006, reduí aquesta distància a 6 milles. I des de l'“Operació Plom Fos” al desembre de 2008, el límit està fixat a 3 milles. El desembre de 2010 i gener de 2011 els atacs de l'exèrcit israelià en el mar de Gaza provocaren almenys 14 persones detingudes, 2 d'elles nens, i 2 vaixells confiscats, a més de danys en equips.
Aquest documental ha quedat finalista en el “Festival Internacional de cine de Derechos Humanos de Girona” (Festidok) 2011. Carlos Sordo assistirà també a la projecció del documental i podrà respondre a qualsevol consulta que se li vulgui fer.


Blog de Puertas al Mar: Puertas al mar
Dades de Puertas al Mar: Puertas al mar - película
Documental de Puertas al Mar:
- En anglès: Puertas al Mar English Subtitles on Vimeo
- En castellà: Puertas al Mar on Vimeo
Article recent: Informe pescadores definitivo 2011.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada