dimarts, 21 de febrer del 2012

Nazarin Armanian

Nazarin Armanian - La presencia de les multinacionals i de les potencies estrangeres a l’Orient (dijous 23 de febrer de 2012: de 13 a 14)

Com ella mateixa es defineix, és llicenciada en Ciències Polítiques i doctoranda en Filosofia, treballa com a professora-tutora a la UNED i dóna cursos “virtuals complementaris” a la Universitat de Barcelona. També treballa de traductora jurada (persa/farsi-castellà). I també imparteix cursos a la Casa Elizalde sobre diversos temes. La seva activitat més recent inclou també publicacions periòdiques en mitjans digitals com al diari Público o podem trobar articles seus publicats a Rebelión entre d'altres webs. La seva obra escrita ha tractat temes com l'Islam i el vel, conflictes del Pròxim Orient, les dones àrabs, les Primaveres Àrabs i el Mediterrani, o també d'altres com el pensament animalista.


Web oficial: Nazanin Amirian
Blog al diari Público: Punto y seguido
Biografia: A modo de biografía | Nazanin Armanian
Articles: Rebelión

dilluns, 20 de febrer del 2012

TO SHOOT AN ELEPHANT

Documental - TO SHOT AN ELEPHANT (dijous 23 de febrer de 2012: de 16 a 18’30)

Produït per Eguzki Bideoak, i dirigit per Alberto Arce i Mohammad Rujailah, "To shoot an elephant" és una mirada intensa a la Franja de Gaza el 27 de desembre de 2008, en plena “Operació Plom Fos”, que durà 21 dies. Amb els atacs indiscriminats, brutícia, insomni, ambulàncies, i civils palestins morts.
Un documental fàcil de difondre sobretot per l'encertada decisió de publicar-lo en Creative Commons, detall que permet distribuir i emetre'l amb gran llibertat allà on es vulgui. Molt recomanable visitar-ne la web ja que conté abundant informació sobre el qual i de manera bastant accessible.



Web oficial: To Shoot an Elephant | a documentary by Alberto Arce
IMDB: To Shoot an Elephant (2009) - IMDb
filmaffinity: To Shoot an Elephant (2009) - FilmAffinity
Wikipedia: To Shoot an Elephant - Wikipedia, the free encyclopedia
Trailer: TO SHOOT AN ELEPHANT - 19 Translation(s) | dotSUB
Documental complet: Documental sobre palestina (To shoot an elephant) - YouTube
Pàgina a Facebook: to shoot an elephant
Al blog del director: To shoot an elephant « el blog de Alberto Arce
Altres webs que en parlen:
To Shoot an Elephant - Webislam
KAOSENLARED.NET -- "To shoot an elephant", documental sobre la invasión de la franja de Gaza por parte de Israel en diciembre de 2008
"To shoot an elephant", un testimonio directo de los bombardeos israelíes en Gaza. Diario de Noticias de Navarra
To shoot an elephant - Pedradas
.: Ficip :. - TO SHOOT AN ELEPHANT
DOCUMENTAL – Disparando un Elefante (TO SHOOT AN ELEPHANT) « "SOLO QUIEN NO DA LA ESPALDA A LA VERDAD PUEDE ENCONTRARLA"
To Shoot an Elephant, crudo y necesario | The Cinéfagos
Cines del Sur - Festival de Granada de Cine
B L O G S & D O C S » To Shoot An Elephant
Proyección "To Shoot an Elephant" al Candela | Ateneu Candela
Naranjas de Hiroshima: To Shoot an Elephant
`To shoot an elephant´: entrevista a Alberto Arce

dissabte, 18 de febrer del 2012

Josep Sánchez Cervelló

Josep Sánchez Cervelló - Les revoltes: Tunis, Líbia i Algèria. (divendres 24 de febrer de 2012: de 9,30 a 10,30)


Josep Sánchez Cervelló, és professor titular d'Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i acadèmic corresponent a Tarragona de la Real Academia de la Historia (1995). També és director del Centre de Documentació de la Batalla de l'Ebre, i investigador.
No és fàcil traçar el recorregut de Josep Sánchez Cervelló degut a que la seva activitat és constant i diversa. Però si un va resseguint la seva trajectòria veu com va coincidint amb temes de "memòria històrica" tant de la Península Ibèrica com en temes colonials, reivindicant o il·luminant temes que no sempre es tracten prou obertament. Podem veure com ha publicat nombrosos estudis sobre la transició política a Espanya i Portugal, la història contemporània de Portugal (dictadura, Estado Novo, Revolució dels Clavells, transició democràtica), la història de Catalunya, Maquis i oposició democràtica, Guerra Civil Espanyola i la descolonització del Tercer Món.
És autor o coautor d'una important obra escrita i coordinador d'altres publicacions com Història de les Terres de l'Ebre.
Una de les seves últimes obres és el llibre El pacte de la no intervenció publicat al 2010 en el qual recull el treball de diversos autors, que a des de la perspectiva internacional parlen dels aspectes que van influir en el desenvolupament de les diferents etapes del conflicte, des dels antecedents de la gènesi de la II República fins a les actuals mesures de recuperació de la memòria democràtica.

Webs que parlen d'ell i dels seus treballs:
Josep Sánchez i Cervelló - Ilercavònia
Memoria Històrica a Catalunya - Josep Sánchez Cervelló
Josep Sánchez Cervelló La revolución de la democracia
Josep Sánchez Cervelló
El pacte de la no intervenció - Publicacions - Catàleg - URV
Entrevista a Josep Sánchez Cervelló

divendres, 17 de febrer del 2012

Ferran Izquierdo

Ferran Izquierdo - Del projecte sionista a la proclamació de l’Estat Palestí. (dijous 23 de febrer de 2012: de 9,30 a 10’30)


Ferran Izquierdo és professor titular de Relacions Internacionals al Departament de Dret Públic i Ciències Històrico-Jurídiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, i analista de la conflictivitat a l'Orient Mitjà i el paper dels recursos hidrogràfics d'aquesta zona.
Ha publicat els llibres: Poder y regímenes en el mundo árabe contemporáneo (Barcelona, Bellaterra/Cidob, 2009), Israel/Palestina: un segle de conflicte (Vic, Eumo, 2009), Poder y felicidad. Una propuesta de sociología del poder (Madrid, Los Libros de la Catarata, 2008), Guerra y agua. Conflicto político y carestía de agua en Palestina (Santiago de Compostela, Fundación Araguaney, 2005) i, amb Ignacio Álvarez-Ossorio, ¿Por qué ha fracasado la paz? Claves para entender el conflicto palestino-israelí (Madrid, Los Libros de la Catarata, 2007). Autor de nombrosos articles sobre Orient Mitjà, Israel i Palestina en revistes especialitzades, també és col·laborador habitual en diversos mitjans de comunicació com la BBC (emissió en castellà), Radio 4 i Catalunya Cultura, entre d'altres.

Biografia: Los Libros de la Catarata
Edicions Bellaterra
Mediteranian Cultural Studies
Entrevistes: Entrevista a Ferran Izquierdo
Colònies al s. XXI. Ferran Izquierdo - YouTube
Entrevista a Ferran Izquierdo - YouTube
Ocupació planificada / Israel i Palestina... Ferran Izquierdo on Vimeo
Raons del conflicte / Israel i Palestina... Ferran Izquierdo on Vimeo
Articles: POLITICA E ISLAMISMO. Ferran Izquierdo Brichs. Revista Alif Nun.
Ferrán Izquierdo alude a la rebelión contra las élites en los cursos de la UPO - El Correo de Andalucía
Israel i Palestina: un segle de conflicte
Librería Tirant Lo Blanch - Breve introducción al conflicto palestino-israelí. Ferran Izquierdo Brichs.
Ferrán Izquierdo Brichs. Breve introducción al conflicto palestino-israelí - Revista de Estudios Internacionales Mediterráneos
LA CUESTIÓN OCULTA Y OTROS TEXTOS. Tres ensayos sobre los orígenes del desposeimiento palestino en la era del sionismo | Bósforo Libros
Llibreria Tirant Lo Blanch - Ferran Izquierdo Brichs

dijous, 16 de febrer del 2012

Carlos Sordo - PUERTAS AL MAR

Carlos Sordo - La vida diària dels palestins sota l’ocupació i l’apartheid. (divendres 24 de febrer de 2012: de 10,30 a 11’30) i PUERTAS AL MAR (de 16 a 18’30)

Carlos Sordo és un periodista i documentalista, que resideix a Palestina, que ens explicarà la situació social, econòmica i política dels territoris palestins que viuen sota les constants imposicions israelianes. Enginyer de professió, ha treballat durant varis anys en investigació aplicada a països del Sud global en camps relacionat amb l'energia solar, biogàs i aigua. Ha tingut experiència vivint en diferents zones de conflicte, com Sierra Leona o Palestina, on ha viscut els últims 3 anys (1 a Gaza). Treballa actualment com activista polític a la Vall del Jordà palestí, i com a cooperant per a l'organització SEBA (instal·lació de sistemes rurals en pobles de l'àrea C palestina).

També podrem veure el documental de “Puertas al Mar” publicat per Nacho García, Inés Grocin, Anxela Iglesias i Carlos Sordo el 2011, el qual ens parla dels pescadors palestins de la Franja de Gaza que veuen com l'àrea de treball se'ls va reduint cada cop més. Els seus vaixells van i venen junt a la costa, pescant el poc que troben en unes aigües altament contaminades. Guanyant-se la vida entre límits canviants, que l'exèrcit israelià imposa a base de trets de foc real. “S'han posat portes al mar”, malgrat que segons l'establert al 1994 en el marc dels Acords d'Oslo, per l'Organització per a l'Alliberació de Palestina i Israel, els pescadors palestins estan legalment autoritzats a endinsar-se fins a 20 milles nàutiques en les aigües front a la franja de Gaza. Les autoritats israelianes reduïren aquesta àrea a 12 milles coincidint amb la retirada unilateral d'Israel de la Franja de Gaza el 2005. El bloqueig al que està sotmesa la franja des de la victòria en les eleccions de Hamas, el 2006, reduí aquesta distància a 6 milles. I des de l'“Operació Plom Fos” al desembre de 2008, el límit està fixat a 3 milles. El desembre de 2010 i gener de 2011 els atacs de l'exèrcit israelià en el mar de Gaza provocaren almenys 14 persones detingudes, 2 d'elles nens, i 2 vaixells confiscats, a més de danys en equips.
Aquest documental ha quedat finalista en el “Festival Internacional de cine de Derechos Humanos de Girona” (Festidok) 2011. Carlos Sordo assistirà també a la projecció del documental i podrà respondre a qualsevol consulta que se li vulgui fer.


Blog de Puertas al Mar: Puertas al mar
Dades de Puertas al Mar: Puertas al mar - película
Documental de Puertas al Mar:
- En anglès: Puertas al Mar English Subtitles on Vimeo
- En castellà: Puertas al Mar on Vimeo
Article recent: Informe pescadores definitivo 2011.pdf

dimecres, 15 de febrer del 2012

Oliver Klein

Oliver Klein - Primavera àrab, estiu marroquí. (dijous 23 de febrer de 2012: de 10,30 a 11,30)

Olveri Klein és professor de Ciències Polítiques a la Universitat Rovira i Virgili, i treballa també a l'Centre de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat Rovira i Virgili (URV Solidària) i Polítiques d'Immigració.
No és tampoc fàcil traçar el recorregut d'Oliver Klein degut a que igual que Josep Sánchez Cervelló, ha dut a terme tasques a diversos nivells i en diverses institucions. Començant per la universitat en els seus inicis a l'Universitat Autònoma de Barcelona, passant per la Universitat de Heidelberg, i finalment a la Universitat Rovira i Virgili des d'on ha anat desenvolupant la seva més recent activitat universitària. Però igualment se l'ha pogut veure destacant a nivell polític i municipal, o també en articles d'opinió en alguns mitjans i actes públics. Alguns mitjans el defineixen com a politòleg i d'altres també com a especialista en relacions internacionals.


Blog personal: Dels dies, de les persones i dels països - OLIVER KLEIN BOSQUET
Linkedin: Oliver Klein Bosquet | LinkedIn
Facebook: Oliver Klein Bosquet
Altres llocs web que parlen d'ell:
5ª edició de les Jornades “Visions d’Amèrica Llatina, recursos naturals: riquesa o espoliació?” | Xarxanet - Entitats i voluntaris de Catalunya per un món millor
Primera setmana amb Oliver Klein | Miquel Quintana
Oliver Klein | L'Hora
Universitat Rovira i Virgili - Sensibilització de la comunitat universitària i de la societat de l'entorn
eurolocal-cas » Blog Archive » PRIMAVERA ÀRAB, ESTIU MARROQUÍ.

dimarts, 14 de febrer del 2012

Antoni Segura

Antoni Segura - Les revoltes àrabs i el context internacional. (divendres 24 de febrer de 2012: de 13 a 14)

Antoni Segura i Mas és doctor en Història Contemporània i catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona. El seus camps de recerca són el Món actual; anàlisis de conflictes, Dictadura i Transició a Espanya i Catalunya, i Geopolítica del món àrab i islàmic. És també codirector del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona, i imparteix docència Història Contemporània del Món Àrab, Món Actual, i Conflictes i Convergències en el Món Actual. L'actualitat dels temes que tracta fa que se'l pugui veure definit en alguns mitjans, a més de doctor en Història, també com a escriptor periodista.
En relació amb el món àrab i islàmic ha participat i dirigit cursos en vàries universitats (Autònoma de Barcelona, Autónoma de Madrid, Rovira i Virgili, Pompeu Fabra, Politècnica de Catalunya, Valencia, Alicante, País Basc i Internacional Menéndez Pelayo), ha col·laborat amb diverses institucions (Agencia Española de Cooperación Internacional, Institut Català de la Mediterrània, Museu d’Història de Catalunya, Fundación Ortega y Gasset, CIDOB, Fundació Solidaritat de la UB, Fundación Marcelino Botín, Intermón, Bakeaz, Fundació Alfons Comín, Fundació Ramon Trias Fargas, Món-3, Centre d’Estudis Africans), i ha participat en congressos i cursos.
Ha publicat diversos llibres sobre el món àrab i islàmic (El Magreb: del colonialismo al islamismo, 1994; El món àrab actual, 1997; Aproximació al món islàmic, des dels orígens fins a l’actualitat, 2000), sobre el món actual (Historia Económica Mundial y de España, 1993 y 1995; El mundo actual. De la segunda Guerra Mundial a nuestros días, 1995, 2.ª ed. 1998) i sobre la història recent d'Espanya i Catalunya (Els catalans a Espanya, 1760-1914, 1996; La reorganització autonòmica de l’Estat espanyol, 1998; Empresaris de la postguerra, 1999; Memòria de la Transició a Espanya i Catalunya, 2000), a més de nombrosos articles en revistes especialitzades.
En els últims anys s'ha dedicat al Conflicte Basc actual, tema del que va publicar el llibre Euskadi: crònica d'una desesperança (Barcelona, L'Avenç, 2009). Altres llibres publicats són Senyors i vassalls del segle XXI: una explicació fonamental i clara dels conflictes internacional (Barcelona, La Campana, 2004), Irak en la encrucijada (Barcelona, RBA, 2003) i Mas allá del Islam: política y conflictos en el mundo musulmán (Madrid, Alianza, 2001).


Biografia: Departament d'Història Contemporània - Universitat de Barcelona
RECORREGUTS - La Central - Barcelona - 2011
Bakeaz::Publicaciones Antoni Segura
Antoni Segura Mas :: Conferències - Formació - Centre d'Estudis i Documentació Contemporània - Serveis - Estructura - La UIB - Universitat de les Illes Balears
Articles al diari: El Punt Avui - Articles de Antoni Segura Mas
Noticias escritas por Antoni Segura | EL PAÍS
Llibres: Euskadi, crònica d'una desesperança / Els Llibres de L'Avenç / Llibres L'Avenç / Inici - L'Avenç
Antoni Segura i Mas - Libros y obras del autor, biografía y bibliografía - Lecturalia
Casadellibro.com - Antoni Segura
La Magrana - Antoni Segura
Entrevistes:
Antoni Segura i Mas: 'Los conflictos no son culturales ni religiosos' - Extremadura - El Periódico Extremadura
Líbia - Revoltes àrabs - Antoni Segura -- Libia - YouTube
Entrevista en Radio 5 - Antoni Segura, catedrático de Historia y la figura de Mubarak en mp3 (11/02 a las 08:23:00) 04:54 529507 - iVoox
Antoni Segura, i el món araboislàmic - Televisió de Catalunya

dilluns, 6 de febrer del 2012

Cartell i tríptic

Avui finalment podem oferir-vos el cartell i tríptic finals. Us els hem deixat també a la pàgina de Material gràfic d'aquest blog, per si voleu descarregar-los, imprimir-los i distribuir-los.

Cartell
Descarregar: cartell_final.pdf


Tríptic
Descarregar: triptic_final.pdf

dijous, 2 de febrer del 2012

Events a Facebook i pàgines del blog

Com ja us vam anunciar a Twitter, hem creat els events a Facebook (del dijous i divendres) per tal que podeu apuntar-vos i confirmar la vostra assistència a les jornades "De palestina a Tahrir" que se celebraran el 23 i 24 de febrer a la Sala d'Actes del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. També hem publicat algunes de les pàgines al blog com la del Programa de les jornades on trobareu el programa sencer de les jornades amb l'horari i persones que hi participaran, també la pàgina on us informem de l'Emplaçament i contacte per a que us podeu dirigir a les jornades, i finalment us oferim part del Material gràfic de les jornades on trobareu el logotip de les jornades en diverses versions i informació del qual.